Душ рециклира 80% от енергията и 90% от водата

Проблемът с много от енергоспестяващите продукти, като се започне от флуорисцентни крушки и се стигне до малоструйни душове, най-често е, че ни карат да се чувстваме зле, да правим неприятен компромис. Ето защо хората си обичат старите душове, под които се обливат щедро с цели кубици вода.

Поредният опит за създаване на икономичен душ, именуван Hamwells, решава този проблем: той филтрира, доподгрява и циркулира водата от душа до седем пъти. Така той може да спести 80% от енергията и 90% от водата, използвани при къпане с нормален душ. С него човек може да се плацика по добрия старомоден начин.

hamwells-shower-rendering.jpg.662x0_q70_crop-scale

Процесът на рециркулация използва само част от водата и енергията, нужни за къпане. За тези, които се притесняват относно способността му да филтрира шампоана, има опция за бързо изплакване, след което може да се влезе в режим на рециркулация и тогава човек да се наслади на продължителен горещ душ.

Изглежда като да е перфектно решение – хем е устойчиво, хем носи комфорт и осигурява лукс. Човек може да стои в банята толкова дълго, колкото иска, без да се чувства виновен, че използва много вода и енергия.

„Традиционният 10-минутен душ изисква 100 литра топла, чиста вода“, казва Роб Шьомпф, шеф на фирмата. „Този ценен ресурс се използва само веднъж, след което се оттича в канала“. В колективен вид това означава цели язовири с вода. Подобен навик е напълно неприемлив във време, когато в световен мащаб сушата и недостигът на вода тормозят все повече хора. „Искаме да направим нашите домове енергийно и водно неутрални, за да се присъединим към световните усилия за устойчивост и декарбонизация, но ние бързо открихме, че инфраструктурата за една къща или хотел е оразмерена спрямо нуждите на традиционния душ. Да използваш 10 литра топла вода на минута за продължителен период обаче изисква огромни инвестиции в слънчеви панели, електрически бойлери и други подобни“. Така се зародила идеята за рециркулационния душ.

Всичко това идва с приложение за смартфон, което може да управлява всичко, което искаме в банята. Телефонът може да се свърже с умния душ, преди човек да влезе да се къпе, и така той ще се наслади на любимото сутрешно радиопредаване или на любимата си плейлиста с музика, докато стои под водата. Четири бутона отстрани на дисплея позволяват на потребителя да активира или деактивира душа. Има и прецизен контрол на температурата на водата. Приложението върши и обичайните неща, които предлагат такива услуги, като прави вземането на душ забавно като игра и кара човек да се чувства доволен от това колко пари ще спестява всяка сутрин.

Е, може би такова приложение не е никак „смарт“, ами си е направо глупаво, но самият душ си го бива.

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*