Торонто ще използва градска магистрала като покрив на огромен парк

Пространствата под повдигнатите магистрали обикновено са влажни и замърсени места, „ничия земя“, пълни с вонята на неща, които е по-добре да не помирисваме. Градските управници в много градове като Мадрид, Сеул и Сиатъл премахват подобни структури и се заемат с повторно разработване на областите – за превръщането им в зелени зони, идеални за велосипедисти и пешеходци. В Торонто обаче, който изглежда като да има повечко гласовити зщитници на автомобилите, решението изглежда малко по-различно. Вместо да разрушат автострадата Gardiner – огромна повдигната магистрала, която разделя Торонто от прекрасната му гледка към езерата – градската управа планира да използва магистралата като покрив за гигантски продълговат парк.

under-gardiner-expressway-toronto-660x304

„Проектът „Под Gardiner“ ни позволява да видим Gardiner не като пуста земя, която е нбариера за нещо хубаво, а като венец на възможностите. Това ще е място, където общностите … могат да работят заедно, за да се създаде динамично обществено пространство, всекидневна връзка, свързваща града и с неговите водни околности“, коментира Лай Кинг-Хум, президент на сдружението на местните жители.

Плановете, които предстои да бъдат завършени, предвиждат всеки блок от пространството, създаден от масивните бетонни колони, които държат до магистралата, да се разглеждат като открито помещение със свои собствени уникални дейности и атмосфера. „Балдахинът“ се издига на височина, която на места достига еквивалента на пет етажа при някои секции, така че стават възможни и дейности на много етажи. Пътека със смесено предназначение ще свързва пространствата.

under-gardiner-expressway-toronto-2-660x304

Финансирането за първата част на проекта, която ще бъде завършена през 2017 г., идва от дарение на стойност 25 милиона долара от жителите на Торонто и дарителите Джуди и Уил Матюс.

„Ако можем да помогнем за създаването на топло и уютно обществено място, където можеш да дойдеш и да се срещнеш с приятел, да се разходиш, да караш колело, да поиграеш или да се храниш, да гледаш представление, да слушаш музика или да си купиш пресни зеленчуци от пазар – ние ще бъдем най-щастливи“, казва Джуди Матюс.

under-gardiner-expressway-toronto-3-660x333

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*