Коста Рика добива 99% от енергията си от възобновяеми източници през 2015 г.

Вулканите в Коста Рика също имат принос за чистия енергиен микс.

Почти всичката електроенергия в Коста Рика идва от възобновяеми източници през тази година, което я прави една от малкото страни в света, които изцяло избягват изкопаемите горива в производството на енергия. Това обяви държавната агенция за електроенергия в страната.

Вулканите в Коста Рика също имат принос за чистия енергиен микс.
Вулканите в Коста Рика също имат принос за чистия енергиен микс.

Токовият институт на Коста Рика (ICE) обяви в изявление, че страната е постигнала „99% производството на електроенергия от възобновяеми източници“ през 2015 г. Институтът обяви също така и, че през 285 дни през тази година страната е захранвала своята мрежа от 100 процента възобновяеми източници.

Три четвърти от електроенергията на Коста Рика е произведена от водноелектрически централи. Страната се възползва ловко от „обилната“ речна система и тежките тропически валежи. Останалото идва от геотермална енергия, вятър, биомаса, слънчева енергия.

ICE каза, че Коста Рика вече изпреварва целите си за развитие на възобновяемите енергийни източници, които си бе поставила преди една година, че 2015 е била изключително суха.

Очаква се през 2016 година резултатът да е още по-добър, защото тогава ще влезе в експлоатация нова ВЕЦ на стойност 2,3 милиарда долара.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*