Великобритания пак поряза ВЕИ субсидиите

Великобритания отново намали субсидиите за възобновяеми енергийни източници в края на миналата седмица. Това, според местния бизнес, поставя в риск много работни места. Решението предизвика критики относно загубата на доверие в борбата срещу изменението на климата едва седмица след знаковото споразумение в Париж.

Консервативното правителство на Великобритания се опитва да обуздае разходите за субсидии за всички възобновяеми източници на енергия, откакто дойде на власт през май. Кабинетът обясни, че цените на технологиите са намалели осезаемо и субсидиите следва да отразяват това.

solar-and-wind-power.jpg.662x0_q70_crop-scale

Намалението от четвъртък дойде ден след като правителството разреши използването на фракинг за извличане на шистов газ под националните паркове и защитените територии и след като бяха дадени нови лицензии за добив на шистов газ и петрол.

„Министрите щастливо вземат кредит за това, че сме климатични шампиони на международната сцена, докато грубо погазват ВЕИ индустрията на родна територия“, каза Каролин Лукас, евродепутат от Зелените.

Великобритания е постигнала добър напредък в осигуряването на по-чиста електроенергия, като делът на нисковъглеродната енергия възлиза на рекордните 39% от производството на електроенергия през миналата година, заяви Амбър Ръд, държавен секретар по енергетиката и климатичните промени.

Правителството е провело своя собствена оценка на въздействието на промените, която показва, че решението може да доведе до загуба на между 9700 и 18 700 соларни работни места.

„В свят, който току-що е поел ангажимент за засилване на действията си за опазване на климата в Париж и който вижда слънчевата енергетика като бъдеще, правителството на Обединеното кралство трябва да застане зад местната соларна индустрия“, казва Пол Бауел, ръководител на Соларната търговска асоциация на Великобритания. Парламентарна комисия пък предупреди, че Великобритания ще се изправи същия срив на соларната индустрия, който вече преживяха Испания и Италия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*