Вятърните турбини: изграждането и теренът съвсем не са единствените фактори

Сезонните и ежедневните тенденции в потреблението на електроенергия следват почти еднакви траектории навсякъде по света. Търсенето е слабо посред нощ, когато по-голямата част от хората спят и малко фирми работят. За сметка на това то се увеличава през деня, когато сме будни и извършваме редица дейности, а фирмите работят с пълна сила; вечерно време даже бележи връх, когато в домовете светят лампи, работят телевизори и печки и бойлерите подгряват вода.

wind-farm-435790_640

Тези модели на поведение са последователни и предсказуеми. Обичайно тези тенденции се използват от електроцентралите, работещи с изкопаеми горива или ядрено гориво, за да се отговори на нуждите от електроенергия на съвременните икономики. Днес това се променя, защото много страни разчитат на възобновяеми източници – все повече и повече.

В страните в близост до екватора това се постига най-добре чрез слънчева енергия. В държавите по-далеч от екватора фактор се явява зимата – там соларните модули не са достатъчни. Хубавото е, че енергия може да се добива и от вятъра, да; вятърните турбини обаче заемат доста място.

Предизвикателствата могат да бъдат илюстрирани чрез един интересен пример. Ветроенергийният парк London Array ще осигурява приблизително 0,6% от потреблението на електроенергия във Великобритания. Това ще бъде постигнато чрез покриване на 100 квадратни километра от брега със 175 огромни турбини. Ако обаче Великобритания поиска да увеличи потреблението си на вятърна енергия до близо 100%, ще й се наложи да покрие площ с размерите на Уелс с турбини. Е, това е напълно неприемливо от която и да е гледна точка.

Не по-малко важно е това колко ветровито е дадено място и колко лесно може да бъде свързано към електропреносната мрежа.

Последните проучвания, включително две наскоро проведени от PLoS One относно изменението на климата, помагат да се демонстрира как истинският потенциал на вятърната енергия като алтернатива на изкопаемите горива е силно зависим от редица фактори, а не само от разходите за изграждане на вятърните турбини и намирането на места, където да се вдигнат мачтите. Има редица други особености, според изследването, сред които са локалните сезонни вариации на ветровите модели, както и континенталните вариации на ветровете. Така в крайна сметка излиза, че една вятърна турбина на място, което не е силно ветровито, може да бъде дори по-ефективна за намаляване на емисиите на въглероден диоксид в сравнение с ветрогенератор, разположен на много ветровито място.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*