Ecoslops изгражда завод за рециклиране на нефт в Констанца?

Ecoslops – компанията, разработила иновативна технология за рециклиране на петрол, която превръща непреработваемите утайки (остатъци) от петрола в използваемо корабно гориво – обяви плановете си да построи нов завод за рециклиране на брега на Черно море. Той ще се намира при Констанца, Румъния. Френската фирма обяви, че е подписала писмо за намерение с компанията за офшорни петролни сондажи Grup Servicii Petroliere за провеждането на проучване на осъществимостта на изграждането на завод за преработка на нефтени остатъци в Констанца, една от основните точки за дистрибуцията на петрол за Централна и Източна Европа.

amsterdam-164818_960_720

Фирмата твърди, че нейната технология може значително да намали замърсяването на морската среда, като прави по-лесно и по-евтино за корабните компании да се отърват от своите петролни остатъци, съдържащи тежки метали и други замърсители. Тези утайки от горивото обичайно биват изгаряни, което води до високи нива на замърсяване на въздуха.

Ecoslops събира отпадъчните материали, превръщайки въглеводородите в рециклирано корабно дизелово гориво. При това водата се прочиства, преди да се излее обратно в океана.

Проектът в Констанца би бил съвместно предприятие между Ecoslops и Grup Servicii Petroliere. Той ще даде възможност за събиране на утайките от морски превозвачи, работещи на българските, турските, украинските, руските и грузинските пристанища. Ако бъде даден ход на изграждането, заводът ще бъде вторият в света за рециклиране на петрол – първият е в пристанището на Синеш в Португалия, където започна рециклирането на гориво миналия месец.

„Доказаната ефективност на първата ни инсталация в пристанището на Синеш, която рециклира над 98 на сто от събраните утайки, и последващата продажба на корабни горива и леки битумни продукти потвърждава нашия бизнес модел и ни дава увереност да разширим дейността си,“ коментира Винсент Фавиер, главен изпълнителен директор на Ecoslops. По време на своето първоначална публично предлагане Ecoslops заяви, че има амбиция да отвори три промишлени инсталации до 2017 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*