Сензорна технология намалява с 10% енергийните разходи на големи предприятия

Нова технология, разработена в технологичния университет Нанянг в Сингапур (NTU), може да помогне на компаниите и заводите да намалят разходите си за енергия с до 10 на сто.

Новият алгоритъм е в състояние да анализира потреблението на енергия чрез улавяне на данни от сензорите в компютърните чипове, които вече са вградени в наличното оборудване като компютри, сървъри, системи за климатизация и индустриални машини.

datacenter-286386_960_720

Подобни компютърни чипове са необходими за редица функции като например измерване на температура, запис на данни за трафик или мониторинг на работното натоварване на компютърни процесори. Чрез комбинирането им с външно-монтирани датчици, като например такива, които следят температурата на околната среда, новата технология може да интегрира и анализира всички оперативни данни и да препоръча енергоспестяващи мерки – почти без предварителни инвестиции.

Новият алгоритъм, който извлича всички тези готови данни и ги превръща в истинска съкровищница от информация, която може да бъде изследвана и анализирана, е разработена от проф. Вен Йонганг от Школата за компютърно инженерство в NTU. Технологията вече е лицензирана от компания, създадена от NTU, наречена Evercomm. Професорът наскоро спечели престижна Награда за изследване на динамиката на центровете за данни 2015. „Оскарите“ на ЦоД индустрията са награди, които често биват грабвани от ИТ гиганти като Equinix, Huawei, NEC и StarHub.

„Чрез комбиниране на алгоритъма на софтуера с хардуерни сензори ние можем да разберем точно колко охлаждане е нужно на една стая, дали има свръх-отопление или твърде много охлаждане – и така да регулираме потока на въздуха и температурата, за да се постигне най-добър баланс“, каза г-н Чен, възпитаник на Школата по електротехника, електроника и автоматика в NTU.

Evercomm се стреми да разшири своята експертиза в цялата индустрия на центровете за данни. Тя вече има успешно реализиран пилотен проект в центъра за данни на в NTU, спестявайки пет процента от месечната сметка за електроенергия там.

Разработката е важна, защото в един класически център за данни, състоящ се от стотици компютърни сървъри, повече от половината от разходите за енергия отиват за за охлаждане тези сървъри.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*