Комбинирана система произвежда ток и водород едновременно

Изследователи са измислили нова концепция на име „hydricity“, насочена към постигането на устойчива икономика, която не само генерира електричество от слънчева енергия, но също и произвежда и съхранява водород за производството на електроенергия денонощно.

Концепцията „hydricity“ представлява решение за непрекъснато и ефективно производство на енергия, казва Ракеш Агравал, професор в университета Пърдю, от Школата по инженерна химия, който е работил с докторанта Емре Генджер и други изследователи по идеята.

concentrated-solar

Новината бе публикувана в средата на декември в Бюлетин на Националната академия на науките, САЩ.

„Hydricity“ (игра на думи: комбинация от hydrogen – водород, и electricity – електричество) използва слънчеви концентратори, за да се фокусира слънчева светлина, създавайки високи температури за рязко загряване на вода, която се превръща в пара и задвижва парни турбини, генериращи електричество. В същото време тази система захранва и реактори за разделяне на водата на водород и кислород. Водородът бива съхраняван за използване през нощта, за да може да се произвежда електроенергия и след залязването на слънцето.

„Традиционното производство на електроенергия и производството на водород са проучвани винаги отделно, но това, което ние сме направили, е синергично интегриране на тези процеси, като същевременно сме ги и подобрили“, каза Агравал.

При подгряването в системата водата се загрява доста над нейната точка на кипене – в този случай от 1000 до 1300 градуса по Целзий. При тази висока температура се генерира пара за задвижване на турбините, но наред с това работят и слънчеви реактори за разделяне на водата на водород и кислород.

„В процеса … ние произвеждаме водород и електричество по време на светлата част от деня, съхранявайки водород…, а след това, когато слънчевото греене не е на разположение, използваме водород за производство на електроенергия с помощта на турбинен водороден цикъл“, казват учените. „Тъй като системата може да работи денонощно, парните турбини работят непрекъснато и не са необходими спирания и рестартирания. Освен това нашата комбинирана система е по-ефективна от самостоятелните процеси за производство на електричество от слънцето и за произвеждане и съхраняване на водород“.

Общата ефективност на процеса, осреднена за 24-часов цикъл, се доближава 35%, казват учените. Това е колкото ефективността на най-добрите фотоволтаични клетки, заедно с батериите, казва Генджер.

В същото време дневната система и нощната система за работа в този цикъл използват до голяма част едно и също оборудване, което им позволява да са много ефективни и да работят безпроблемно заедно. Това е друго предимство на комбинацията, което я извежда пред другите видове съчетания на соларни системи и батерии.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*