Нов щам на E.coli е устойчив на всички известни антибиотици

Бактериите постепенно ни надвиват.

Те са много дребни, тя нямат мозък, те еволюират бързо. Бактериите са навсякъде и са от огромно значение за това как функционират екосистемите по света, а тези, които причиняват инфекции, досаждат на другите живи същества цяла вечност. Антибиотиците ни спасяват от тях. Ала ето, че малките твари вече ги надхитрят и ние сме изправени пред бъдеще с все по-агресивни инфекциозни атаки. Колкото повече антибиотици използваме, толкова по-силни стават бактериите.

koli-bacteria-123081_960_720
E.Coli

 

Въпрос на време е кога еволюцията ще направи тотално неефективни антибиотиците. Този велик момент изглежда е настанал за един конкретен щам на Ешерихия коли (E.Coli). Изследователи в Китай са намерили нов ген, MCR-1, който прави колите устойчиви срещу колистин (известен също като полимиксин). Това е клас антибиотици, използвани за лечение на устойчиви бактериални инфекции при хора, според Discovery Magazine. Той е и един от малкото антибиотици, ефективни срещу Е. Coli.

Новият щам на бактерията, устойчива срещу антибиотика, е открит първо у добитък в Китай, а след това и у хора. След това упоритият щам се е преселил в Германия при някои птици, а сетне е открит и у човек в Дания.

Още по-тревожното е, че генът на устойчивостта се разпространява чрез процес, в който бактериите споделят генетичен материал помежду си, а не чрез традиционния процес на предаване към следващото поколение. Това ще рече, разпространява се много бързо.

Резистентността към антибиотици е все по-проблематична, тъй като може да доведе до смъртни случаи. Според Световната здравна организация, скоро може да се стигне до „завръщане“ към ерата от преди антибиотиците, когато една проста инфекция е можела да се окаже фатална за огромен брой хора.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*