Соларен дом във Великобритания струва 20 евро на година

Когато скептиците се опитват да ни убедят колко скъпо е да имаш екологичен дом, можем да им покажем тази история.

Колин Ъшер, който е директор на британската John McCall Architects, искал да проектира дом, който да е „с леко въздействие върху околната среда“ и в същото време на разумна цена. Основната молба на жена му била за много светлина и достатъчно място да окачва своите творби.

Passive-House-Wirral-by-John-McCall-Architects-lead-copy-660x499

Проектиран по немския стандарт за пасивни къщи Passivhaus, малкият бял дом е изключително-добре изолиран и ориентиран за оптимално слънчево греене. Сега, две години след изграждането й, къщата доказва енергийна ефективност, която далеч надхвърля дори най-амбициозните очаквания.

Passive-House-Wirral-by-John-McCall-Architects-4-660x463

Първоначалното очакване за къщата било да е доста икономична, но се оказало, че е четири пъти по-икономична от стандартния Passivhaus дом, според архитектите. Те пишат, че „къщата се обитава вече 2 години и разходите за енергия за отопление, осветление, топла вода и готвене са по-малко от 15 лири на година за този период.“ Това прави около 20 евро.

Passive-House-Wirral-by-John-McCall-Architects-7-660x476

Семплата конструкция от зидария и бетон има прозорци от троен стъклопакет, пасивна ориентация и въздушна термопомпа. Домът има на покрива си слънчев масив, който почти напълно компенсира годишната консумация на енергия на домакинството (3453 Квтч) с произвежданите 3338 Квтч чиста енергия. И това се случва във Великобритания, която не е известна с кой знае колко много слънчево греене!

Passive-House-Wirral-by-John-McCall-Architects-5-660x393

Семплата сграда използва комбинация от изпитани методи за строителство, наред с някои съвременни технологии за отопление и вентилация, за да осигури много добра производителност и изключително ниски експлоатационни разходи, пишат архитектите на своя уебсайт. „Това е е чудесна къща за живеене, с високи тавани и удобни помещения. И не е скъпа за построяване“. Цената й е съпоставима с тези на други къщи в същия квартал.  От друга страна, с намаляването на цените на соларните системи изграждането на такъв дом може да се окаже, в даден момент, дори по-евтино от това на конвенционална къща.

Passive-House-Wirral-by-John-McCall-Architects-dyp2-660x481 Passive-House-Wirral-by-John-McCall-Architects-dyp1-660x482

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*