Учени съчетаха водорасли с въглища за ново „супер-гориво“

Учени са създали нов вид гориво, произведено от невероятни съставки: въглищен прах и водорасли. „Въглеводораслите“ са лесни за производство, имат ниска цена, изгарят без дим – и изследователите смятат, че могат да направят значителен пробив при вноса на суров нефт. Технологията обещава да утилизира всичките 50 до 60 милиона тона въглищен прах, които се произвеждат годишно като страничен продукт на въгледобивната промишленост по света.

Coalgae-Briquettes

Бен Зеели и неговият екип в Градския университет „Нелсън Мандела“ (NMMU) са разработили метод за производство на „чисти брикети“, направени от въглищен прах, отпадъчен продукт на въгледобивната промишленост, и водорасли. Около 30 процента от добитите въглища по света се губят под формата на прах. Това са милиони тонове всяка година. Прахът обичайно бива заравян, за да не го разпилее вятърът, така че намирането на начин да се рециклира този материал в ползваемо гориво – в случая с помощта на водорасли – е интересно решение.

Когато брикетите „въглеводорасли“ се нагреят, те произвеждат висококачествен „суров петрол“, който гори без дим и се държи съвсем различно в сравнение с изгарянето на въглища. Откритието станало съвсем случайно. Въпреки че учените отдавна се опитват да разработят нов вид гориво на базата на водорасли, събитията, довели до създаването на новите брикети, били чиста случайност. Първият брикет се получил, когато част от найлоновите торби, в които са отглеждани водораслите, се спукали и изтекли.

След случайното си откритие екипът от учени е прекарал пет години в прецизиране на новото „супер-гориво“, за да може да постигне и по-ниска цена. Тъй като водораслите могат да се отглеждат в големи изкуствени водоеми и бързо се развиват в значителни количества, то това наистина би било евтино решение. А доколко е действително чисто и дали имат основание да го наричат „супер-гориво“, е малко спорно в крайна сметка…

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*