Изменението на климата затопля езерата с ускорени темпове

Ново проучване на НАСА и Националната научна фондация в САЩ показва, че изменението на климата бързо затопляне езерата по света. Констатациите бяха публикувани миналата сряда (16 декември) в Geophysical Research Letters и обявени на срещата на Американския геофизичен в Сан Франциско.

Данните от проучването на температурата, използвани за анализа, са взети направо от спътникови и наземни измервания от 235 езера по света. Анализирани са температурните промени през последните 25 години.

moon-65957_960_720

„Това, което искахме да направим, бе да видим се променят езерата по цялото земно кълбо и да разберем какви вариации има в степента на затопляне по целия свят, а също и какви вариации има между отделните езера, които са близо едно до друго“, каза Сам Хук, мениджър направление Наука в НАСА при Лабораторията за реактивно задвижване и съавтор на изследването.

Според Хук, езерата се затоплят средно с по 0.34 градуса Целзий всяко десетилетие. Температурните промени са причинени от различни фактори, включително по-малко облачно покритие.

„Едно от нещата, които забелязахме, беше много интересно – тези езера всъщност, в някои случаи, се затоплят по-бързо от температурата на въздуха, тъй като температурата на въздуха, както знаем, се променя рязко, докато температурата на водата отразява това, което се случва в цялата среда наоколо. Така че това може да е отражение на по-малкото облачна покривка, може да бъде и резултат от по-големия приток на вода заради по-голямото топене на ледниците. Всички тези различни процеси, които протичат, са интегрирани и и затоплянето става постепенно, но последиците от него могат да бъдат много сериозни“, каза Хук.

Увеличението на температурите на езерата може да увреди екосистемите около тях. По-топлата вода прави по-трудно оцеляването на рибите, но може да се окаже по-тежко и за хората, които използват тези водни басейни.

Един от ефектите от затоплянето на водата е бумът на цъфтежа на водораслите. Според Хук, той може да нарасне с 20% в рамките на следващия век. Цъфтежът на водораслите прави водата токсична за обитаващите я риби. Освен това обаче водата става отровна и за хората, които ползват езерата като източник на питейна вода. Езерата могат да станат опасни дори за дейности като къпане и водни спортове. Така се оказва, че затоплянето на езерата има много и осезаеми вредни последствия.

Според Хук, едно нещо, което може да се направи за подобряване на тази ситуация, е да се помогне за намаляване на замърсяването на езерата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*