Бургас предвижда бюджет 2016 да благоустроява жилищните комплекси

„Бюджет 2016 e справедлив, защото осигурява грижа и инвестиции във всички сфери, които обуславят успешното развитие на един град – образование, здравеопазване, транспорт, култура, социални дейности, околна среда, спорт, модерни технологии, инфраструктура“. Това заяви при представянето на Бюджет 2016 кметът на община Бургас Димитър Николов. Той уточни, че рамката от 164 млн. лв. и предвидените пера са динамични, тъй като тепърва предстоят обществените обсъждания по кварталите и съставните селища.

24a82ae85f595857403f55f1a7a96a9e

„Бюджет 2016 е съставен така, че да осигури баланс между центъра на града и комплексите. Той стъпва върху предложенията и исканията на гражданите както по време на предизборната кампания, така и на постъпилите по-рано в Община Бургас. За да се осъществят всички предвидени инвестиции през 2016- та, отново впрягаме огромни усилия за разработването и печеленето на европейски проекти, с които да осигурим финансиране, което няма как да дойде от бургаския данъкоплатец“, допълни кметът Николов.

По думите му, основен акцент в Бюджет 2016 г. е подобряването на средата за живот в жилищните комплекси. Бюджетът залага на интегриран финансов ресурс от собствени средства на Община Бургас, външно финансиране от Оперативна програма „Региони в растеж“ и Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Приоритети са облагородяването на междублоковите пространства и прилежащите улици, както и санирането на старите блокове. Капиталовата програма на Община Бургас предвижда поетапното изпълнение на благоустройства във всички комплекси, но в най-напреднал стадий са проектите за „Меден рудник“ и „Възраждане“. Там предстои изграждане на нови паркоместа, детски и спортни площадки, тротоари и пешеходни зони, паркови пространства с нова паркова мебел. Предвидени са и съвременни решения за напояване, за събиране и оползотворяване на отпадъците.

Едновременно с подобряване на жизнената среда в междублоковите пространства, през 2016-та ще тръгне с по-бързи темпове санирането на старите жилищни блокове. Догодина пълна промяна ще претърпят 180 блока във всички комплекси.

Продължава и благоустрояването на обществено значими пространства. В началото на годината започва реконструкцията на площад „Жени Патева“, пред Стария съд. Проектът предвижда обновяване на площадното пространство с възможност за масови прояви и временни изложби на открито, разполагане на детска площадка за възрастова група от 3 до 12 г., изграждане на места за отдих на открито, възстановяване на тротоарни и алейни настилки, елементи на градско обзавеждане, енергоспестяващо улично и алейно осветление, обновяване на зелените площи, видеонаблюдение.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*