Плаващо кошче ще събира боклук от океаните

Автоматизирано кошче за боклук, наречено „Seabin“ („морско кошче“) може да помогне в избавянето на океанските води от пластмасовите отпадъци. Кошчето за боклук, предназначено да плава из яхтени пристанища, вътрешни водни пътища, градски езера и големи пристани, улава плаващите отломки и течности, като засмуква вода от повърхността и я филтрира, а пречистената вода връща през дъното на структурата. Така боклуците се оказват заловени в капан. Сега дизайнерите на това чудо, които имат работещ прототип, търсят начин да финансират производството чрез кампания за обществено финансиране в Indiegogo.

The-Seabin-Project-1-660x355

Seabin може да работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината. Кошчето функционира най-добре в яхтени пристанища и в сравнително контролирана среда, където улавя пластмаси и плаващи течности. Seabin се намира на повърхността, но е свързан с брегова водна помпа. Водата бива засмукана в кофата за боклук, а с нея и плаващите отломки и отпадъчни течности. След това водата се „оттича“ през дъното на кошчето и отива в помпата. Мрежата за „улова“ е направена от естествени влакна, но има и опция за поставяне на сепаратор за масло и вода. Всеки кош Seabin може да се управлява от един човек и, благодарение на малките си размери, може да се монтира на яхти.

Дизайнерите се надяват не само да намерят финансиране за изобретението си, но и да помогнат на местните икономики, да образоват хората и да приложат Seabin и за други полезни цели.

The-Seabin-Project-6-660x416 The-Seabin-Project-4-660x373 The-Seabin-Project-3-660x454 The-Seabin-Project-7-660x365 The-Seabin-Project-2-660x409

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*