Google и Ford ще правят заедно безпилотни коли

То не е новина, че над дузина големи фирми работят по създаването на автономни автомобили. Tesla и Google безспорно са лидерите в тази надпревара. Освен тях на арената се готвят да се борят Nissan, Toyota и Ford, които също разработват безпилотни возила. Човек може да се почуди как, при толкова много разработки, технологичният напредък може да се материализира в реален продукт, който хората могат да си купят и карат. Сега обаче стана ясно, че Google и Ford се съюзяват, за да направят точно това – обединяване на своите знания и ресурси, за да създадат нова компания, насочена специално към безпилотните коли.

home-where

Ако безпилотните автомобили достигнат етапа на пазарен продукт, те ще трябва да се произвеждат в масови колиества. А кой може по-добре да реализира масово производство (и да разпространява на пазара и да поддържа), освен добре разгърнат автомобилен производител? Разбира се, Tesla е производител с добри постижения, но все пак това е една компания с продадени 90-100 хиляди коли.

Така че, според съобщенията, Google и Ford са решили да обединят своите ресурси в съвместно предприятие. Богатият опит на Ford в масовото производството на коли, комбинирано а технологията за автономни превозни средства на Google, навярно може да донесе добри резултати. Всяка от двете компании вече е впуснала в разработване на автономни коли, но усилията на Google се радват на много повече внимание, особено сега, когато тя има 53 безпилотни возила на пътя. Ford, от друга страна, току-що получи разрешително за пътни изпитвания на своите разработки в Калифорния и се очаква тестовете да започнат през новата година.

Детайли са партньорството са оскъдни, като и двете компании мълчат упорито на тема възможно съвместно предприятие. Официалното съобщение се очаква да стане по време на пресконференция на Ford, насрочена за 5 януари по време на Consumer Electronics Show (CES). За сега единственият източник на информацията са репортажите на Yahoo, които казват още, че сделката ще остави Ford и Google „юридически самостоятелни“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*