И Неапол забрани движението на автомобили в центъра

Неапол стана поредният италиански град, забранил движението на автомобили в централната градска част в определени часове от денонощието в опит да се ограничи замърсяването на въздуха, пораждащо нарастваща тревога за здравето.

naples-676178_960_720

Южният пристанищен град последва стъпките на Милано и Рим, които наложиха резки ограничения за автомобилния трафик в градските си центрове миналата седмица. Това стана след натрупването на твърде голяма концентрация на фини прахови частици във въздуха в национален мащаб. Отчасти явлението се свързва с необичайно сухата зима.

Централното отопление в някои обществени сгради също ще бъде ограничено, според указа. Той бе издаден от кмета на Неапол Луиджи де Магистрис със срок до 8 януари.

Министър на околната среда Джанлука Галети призова всички остарели отоплителни системи да бъдат модернизирани. Това стана ден след като той обеща държавни инвестиции в размер на 12 милиона евро за справяне със замърсяването. В интервю за изданието на Il Sole 24 Ore Галети отхвърли предположението, че замърсяването води до повишаване на смъртността в Италия и каза, че някои хора „неприемливо спекулират“ с извънредната ситуация със смога.

Междувременно някои градски власти в Италия се позоваха на опасения относно замърсяването на въздуха в своите решения за забрана на традиционните новогодишни фойерверки.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*