Коремът на косатка, изхвърлена на брега, бил пълен с боклуци

Местните жители много се зарадвали, когато една млада женска косатка се завъртяла в близост до Плетенберг Бей в Южна Африка по-рано този месец, и се събрали спешно, за да спасят едрото животно, когато било открито изхвърлено на брега. За съжаление радостта от спасението била краткотрайна. Само седмица по-късно косатката била намерен мъртва. Когато изследователите извършили аутопсията, за да се разбере какво е убило кита, те установили, че стомахът й е пълен с пластмасови боклуци.

beached-orca01-660x501

Д-р Гвенит Пенри, морски биолог от организацията Plett Stranding Network, публикува снимки на съдържанието на стомаха на косатката във Facebook. „Косатката, – написа докторката, – е умирала бавно от глад, докато коремът й бил пълен с изхвърлени от човека хранителни опаковки, кофички от кисело мляко, а дори и част от обувка“. За момента не е ясно дали консумирането на тези боклуци е убило косатката или тя се е преместила по-близо до брега поради заболяване и просто е поглъщала каквото има наблизо. Така или иначе снимките са шокиращи.

beached-orca02-660x501

Това не е първият път, когато учените откриват морско животно, чиито стомах е пълен с пластмаса. Скорошно проучване установи, че 90 на сто от морските птици поглъщат пластмасови отпадъци, а документален филм от 2013 разкри тежкото положение на бебетата-албатроси, които бавно умират от глад, когато родителите им носят пластмаса до гнездото, вместо храна.

Въпреки, че се полагат усилия за отстраняване на пластмасовите боклуци от световните океани, ще са нужни години, дори десетилетия, преди да успеем да се справим с проблема.

orca-garbage-660x501

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*