Незамърсяващи мебели се отглеждат от гъби

Мебелите на бъдещето може би няма да се произвеждат и сглобяват, а ще се отглеждат. Студиата от Ню Йорк Terreform ONE и Genspace са разработили серия от пейки, създадени от „микоформ“ – траен и 100% компостируем материал, направен от гъби, дървесен чипс, овесени трици и други биологични материали. Дизайнерите твърдят, че производственият процес на „микоформ“ е безотпаден и екологично чист, ниско-технологичен и с ниско потребление на енергия.

Mycoform-by-Terreform-ONE-6-660x418

Структурата на „микоформ“ се отглежда от селскостопански вторични продукти, заразени с гъбичния вид Ганодерма луцидум. След като се поставят в топла и влажна среда, гъбичките „сплитат“ органичните субстрати заедно с мицела, вегетативната част на гъбата, консумирайки целулозните компоненти и създавайки разклонена, мрежоподобна структура. Разклоняващата се структура става плътна и е способна да издържа на тежести. Външното покритие е от целулоза.

Mycoform-by-Terreform-ONE-8-660x475

Дизайнерите създават формите на мебелите с помощта на изчислителни системи, които предсказват поведението и формата на разрастване на гъбения мицел. Технологията лесно може да се разпространи из развиващия се свят, където строителните материали са оскъдни и скъпи, пише студио Terreform ONE, която обяснява, че „микоформът“ може да се използва и за изграждане на стени и изолационни системи. По-далечната цел на разработването на този биоматериал е в крайна сметка да се заменят пластмасите на петролна основа с компостируеми и екологични вещества.

Mycoform-by-Terreform-ONE-7-660x561 Mycoform-by-Terreform-ONE-3-660x371 Mycoform-by-Terreform-ONE-4-660x527 Mycoform-by-Terreform-ONE-2-660x424 Mycoform-by-Terreform-ONE-5-660x409

Снимки: Terreform ONE

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*