Ниските води на Рейн и Дунав затрудняват корабоплаването

Изменението на климата носи икономически щети и поредният пример за това е наблюдението, че ниските нива на речните води заради необичайно сухото време през последните месеци възпрепятстват корабните доставки из Европа. Товарните кораби все още не могат да плават напълно натоварени по реките Рейн и Дунав в Германия, съобщиха в понеделник немски търговци.

crane-1048076_960_720

Ниските нива на реките още от лятото насам създават логистични проблеми за купувачите и дистрибуторите на стоки, включително горива и зърно. Плавателните съдове могат да се движат, в най-добрия случай, натоварени само наполовина.

Река Рейн е твърде плитка, за да позволи на корабите да плават с пълно натоварване по цялата й дължина на юг от Кьолн и Дуисбург, оплакаха се местни търговци. Дунав също е твърде плитка за корабите, които плават с пълно натоварване по немския участък от реката, казаха те.

Ниските води означават, че корабните оператори налагат допълнителни такси върху товарните тарифи, увеличавайки разходите на собствениците на товарите. Необходими са повече кораби за превоз на товарите, което също води до увеличаване на разходите.

Сега местните предприятия се нядяват на дъжд и сняг, които да напоят водосборните басейни на Рейн през седмицата. Това евентуално ще повиши нивата на водата в реката.

Рейн е важен морски път за редица стоки, включително зърнени храни, минерали, въглища и петролни продукти като горива за отопление. Дунав пък е важен маршрут за доставки на горива за отопление, както и транспорт на зърно от източната част на Европа към Западна Европа.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*