Veja превръща стари пластмасови бутилки в еко спортни мартонки

Veja не просто прави обувки. Френската компания се е заела с някои от най-зелените материали за обувки на планетата, включително суров каучук от Амазония, органичен памук, доставен чрез „справедлива търговия“, кожа, тонирана с растителни пигменти, кожени отпадъци от тилапия. Кецовете, които правят, са много приятени на вид, с минималистични линии и естетика.

lookbook-veja-ludovic-zulli1

Стартирана през 2004 г. от двамина младежи на по 25 години (по онова време), Veja също е силно заинтересована да прави нововъведения. Най-новото попълнение в тази смела поредица е B-Mesh – вид текстил, изработен от 100 процента рециклирана пластмасова от употребени пластмасови шишета. Необходими са около три пластмасови бутилки, за да се създаде един чифт обувки, според Veja.

Произвеждани в Рио де Жанейро на машини с висока производителност от Toyota, кецовете от B-Mesh сега представляват око9ло 30 на сто от продукцията на Veja. Тази цифра тепърва ще нараства, смята Себастиен Коп, съосновател на Veja. Въпреки, че този текстил е около 10 пъти по-скъп за производство, B-Mesh е гъвкав, водоустойчив, в същото време дишащ – точно това, което трябва да представлява една обувка за бягане.

„Във Veja, понеже не си харчим парите за неща като реклама, можем да произвеждаме много високо качество обувки на конкурентна цена,“ казва Коп пред еко-изданието Ecouterre.

Следващата стъпка на Veja ще е да се справи с преработката на своите обувки, които са износени и излизащи от употреба. „Р работим върху прилагането на модела „от края до началото“, където един продукт се превръща в друг, после той в трети, сетне той – в четвърти и т.н. – всичко това с минимален енергиен отпечатък“, казва Коп.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*