Дом със соларна ферма е енергийно самодостатъчен и готов за виелиците

За един собственик на къща в селските райони на Ню Йорк зимата е вдъхновила едно отлично решение за енергийна автономност и самодостатъчност. Къщата му има малка слънчева ферма, разположена на територията на имота, скрита от погледа, която захранва система за съхранение на енергия, съставена от 48 литиево-йонни батерии. Това позволява на дома да си има ток по всяко време, независимо от виелиците и снеговалежите. За да не угасва, къщата разчита на слънчева енергия, батерии, електрическа мрежа или дизелов генератор – в зависимост от изискванията на метеорологичните условия. Авоматизираната батерийна система е съставена от акумулатори SimpliPhi Power и инсталирана от Lotus Energy.

Schluter-smart-house-Hudson-NY-660x495

Първоначалната потребност от система за домашна батерия дошла от суровите зимни условия в региона. Тогава често има прекъсвания на електрозахранването, които могат да продължат няколко дни или дори седмици. Да останеш в къща без електричество в разгара на зимата за неопределено време – това не се нрави на никого.

Solar-Trackers-660x495

Въпреки, че собствениците предвидили включването на резервен генератор в цялостния енергиен план на дома, той е предназначен да се използва само като последно спасение, ако всички други системи се сринат. Основната цел е да се произвежда електрическа енергия от маломерна домашна слънчева ферма, намираща се върху имота, и токът да се съхранява на място в ефективна система от батерии.

batteries-and-converters-660x440

Ключов фактор при избора на батериите за дома било пространството, което ще заемат. Собственикът на къщаъа Боб Шлютер искал енергийно съхранение „в компактна локация“. Това го мотивирало да предпочете батериите SimpliPhi пред модното име Tesla Powerwall. Системата се състои от 48 акумулатора. В нея могат да се „натъпчат“ 163 киловатчаса възобновяема енергия.

Цялото чудо е проектирано така, че да превключва неусетно между соларната система, батериите, електро-мрежата и генератора, ако е необходимо, за да се гарантира нулево прекъсване на енергийното захранване на дома.

В крайна сметка всичко това е позволило на дома да произвежда 23 процента повече енергия от очакваното, което направило възможно собственикът на жилищвто да поддържа системата от батерии добре заредена и в същото време да продава излишната енергия на местнотно електроразпределително дружество.

Schluter-house-interior-bathroom-660x587 Schluter-house-interior-master-bedroom-660x391 Schluter-house-interior-great-room-660x531 Schluter-house-grounds-660x367

Снимки акумулаторна система: Lotus Energy; интериорни снимки: EH Magazine

2 коментара

  1. Иване какво ще осветяваш с 500 вата . Аз съм с един 5 ватов солар , самоделен контролер и 18 амперчаса акумулатор за аварийно осветление .Всичко изцяло отделено от ел мрежата . Три дена нямахме ток , както много хора в България , но не сме стояли на тъмно !

  2. Всичко е много добре, но за съжаление не постижимо за България. Тази инвестиция изисква много пари, а парите са кът. Имат ги тези, които не знаят какво да ги правят, а тези които знаят са натикани в ъгъла за мизерстват. 99% от хората мислят за хляба, а лукса е илюзия. Аз лично си мечтая за нещо малко поне 500 вата за осветление, но цените на волтаичните панели, въпреки усъвършенстването на технологиите си стоят високи, защото алчността е обсебила търговците за свръх печалби.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*