Китайски фермери отглеждат ГМО царевица нелегално

Има ли сигурен начин човек да се предпази от ГМО в хранaта си? Все по-трудно става отговорът на този въпрос да остане положителен. В Китай фермерите масово отгледжат ГМО посеви нелегално. Мнозина земеделци в североизточната част на Китай отглеждат генетично модифицирана царевица, показа скорошно проучване на групата за защита на околната среда Грийнпийс. Новината поражда допълнително недоверие към способността на китайското правителство да гарантира продоволствената сигурност на страната.

maize-close-up

Пекин изразходва огромни суми пари, за да разработва генетично модифицирани култури. С това властта се надява да смогне да гарантира продоволствената сигурност на своето населениеот 1,4 милиарда души. Все още обаче няма одобрени за търговско отглеждане ГМО сортове, отчасти и заради дълбоките настроения против ГМО. Новите данни изглежда потвърждават опасенията, че Пекин не е в състояние да упражнява контрол върху засаждането на генетично модифицирани култури.

В доклада си „Грийнпийс“ съобщава, че 93 процента от пробите, взети миналата година от царевични полета в пет окръга в провинция Ляонин – част от „житницата“ на Китай – са дали положителен тест за замърсяване с ГМО. Положителни са излезли и тестовете на семената, купени от пазарите за зърно, както и проби от храни на царевична основа, достъпни в супермаркетите в района.

„Много вероятно голяма част от незаконните ГМО семена вече са влезли в складовете за зърно, както и пазарищата на едро и на дребно из цялата страна; в крайна сметка те ще се озоват в храната на хората“, коментира „Грийнпийс“ в доклад.

Засега не е сигурно как точно ГМО царевицата е попаднала на пазара. Отдавна обаче се твърди, че ГМО растения, предвидени за тестване в полеви изпитания, биват незаконно продавани на земеделските производители за търговска употреба.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*