27 000 пластмасови шишета направиха розов британския бряг

Безчет розови пластмасови шишета се понесоха по гребените на вълните на брега на плажа Полду в Корнуол, Великобритания, тази седмица, което направи вълните буквално розови. Но не, това не е смела арт-инсталация или нов проект на Кристо. Това са разпилени шишета от популярен перилен препарат.

CX3ueDjWMAApDjx.jpg large-1

Оказа се, че цели 27 000 ярко-розови шишета – смята се, че са за препарата Vanish – са били изхвърлен на брега. Това предизвика предупреждения относно състоянието на дивата природа в района поради потенциално токсичното съдържание на бутилките.

MailOnline съобщи, че ярко-розовите бутилки са били „разпръснати по целия … пясък, докъдето може да стигне погледът“. Очаква се още бутилки да пристигнат на брега в близките дни, съобщи Националния тръст (който е собственик на плажа).

Много от бутилките са пълни, но някои са протекли, каза говорителката на Съвета на Корнуол. Както може да се види от снимките, съдържанието на сапунена течност от бутилките е покрило бреговата линия с пяна.

CX3qY1TWsAA2agj

Еколози коментираха пред Би Би Си, че близките заливи в региона също са засегнати.

Въпреки че много хора се включиха доброволно в почистването на пластмасовия порой, гражданите бяха предупредени да стоят настрана.

„Съветваме обществеността да държи децата и кучетата на безопасно разстояние от бутилките“, каза говорителката на Съвета на Корнуол. „Не е желателно да се правят опити да се събират бутилките“.

В блог пост организацията „Сърфисти срещу канализацията“ предупреди за вредното съдържание на бутилките.

Районът се наблюдава от Агенцията за защита на морския живот и крайбрежията. Тя издаде и предупреждение за опасност за дивия живот, тъй като съдържанието на сапун може да бъде вредно за морските обитатели, съобщава MailOnline.

CX8iFXfWYAAmPYQ.jpg large

Обяснението за странната поява на розовите бутилки е по-скоро въпрос на догадки, засега. Твърди се, че шишетата са дошли от товарен кораб, който – според съобщенията – „е загубил няколко контейнера“ от товара си в открито море през май миналата година.

Говорител на компанията Vanish заяви пред MailOnline, че не е сигурно дали шишетата са от тези, които те използват за опаковка, но „изглежда точно така“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*