E.ON отдели бизнеса си с изкопаеми горива от възобновяемите източници

Немският енергиен гигант E.ON официално раздели своите активи на две компании, като обособи бизнеса си изкопаеми горива в нова компания, наречена Uniper.

Този ход, който влезе в сила на 1 януари, предвижда енергийната компания да се фокусира върху възобновяемите енергийни източници, енергийните мрежи и услугите за енергийна ефективност. Междувременно независимата Uniper ще поеме дейността на дружеството с изкопаеми горива и ВЕЦ, както и глобалната търговска дейност.

eonHus

Решението, за което беше съобщено за първи път през 2014 г., ще направи E.ON и Uniper повече „пъргави“ и ще даде на всяка от двете компании най-голям шанс да се превърне в лидер в своята област, обясни Йоханес Тейсен, главен изпълнителен директор на E.ON.

„Това ни освобождава от нуждата постоянно да се правят компромиси“, каза той в изявление. „Амбицията ни е и за двете компании, които скоро ще бъдат и юридически независими една от друга, да се превърнат във водещи играчи в съответните енергийни области“.

E.ON обяви разделянето си преди една година в отговор на това, което се описва като „драматично променяне на глобалните енергийни пазари“. Активите на дружеството за производство на изкопаеми горива бяха силно засегнати от стратегията за развитие на чистата енергия на германското правителство, което даед приоритет на възобновяемите енергийни източници в общия енергиен микс.

Решението обещава да изведе E.ON като една от най-големите зелени инфраструктурни компании в Европа. Фокусът върху възобновяемите източници подчертава „потенциала за растеж, създаден от преобразуването на енергийния свят“, заявиха от компанията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*