Тайната на финландските дървесни облицовки

tez-architekci-black-WKD-house-poland-designboom-01-818x654.jpg.662x0_q70_crop-scale

Когато Designboom описа тази къща в Полша, проектирана от tez architekci, едно от нещата, които останаха почти незабелязани, бе изречението, което гласи, че „жилището е изцяло облечено с тъмно термо-дърво“. Това пък какво ще да е?

Термо-дърво се отнася за финландския метод на обработка на дървесина за външни облицовки. Става дума за устойчиво добит дървен материал, който се подлага на три етапа топлинна обработка. Това се прилага и при твърда, и при мека дървесина.

При първия етап дървото се нагрява до около 130 градуса. По време на втория етап нагряването достига 185-215 градуса. Третият етап включва охлаждане.

При тези стъпки водното съдържание на дървесината се изпарява, сетне се изпарявят и смолистите вещества. Процесът подобрява стабилността на формите на дървото (не се изкривява с времето) и биологичната трайност на дървесината (става не-ядлива за гъбички и плесени). Друго подобрение са изолационните свойства на крайния материал, тъй като процесът води до намаляване на топлопроводимостта.

Едва ли има нужда да се обяснява защо е ценно да се намали химическата обработка на дървения материал за жилищата, в които живеем. От друга страна, макар че процесът на топлинна обработка използва доста енергия, той все пак е доста ефективен.

„Стандартните тестове (EN 113, ENV 807), направени в лабораторни условия, доказват значително подобрение в биологичната годност. Подобренията в биологичната трайност са резултат от премахването на естествени източници на храна в гората, а също и промените в химическия състав и структурата. Нива на резистентност към гъбични инфекции се увеличава“.

Освен от дървесина подобен материал се произвежда от някои фирми по света и от пепел. Предимството на дървесния материал обаче е в запазването на оригиналния цвят, който само леко потъмнява при термичната обработка.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*