Човешкият отпечатък прати Земята в нова геоложка епоха

Човешките същества са оставили много дълбоки следи на Земята – толкова дълбоки, че това вече оправдава дефинирането на изцяло нова геоложка епоха в развитието на планетата, съобщиха експерти.

Зората на „Антропоцена“ ще сложи края на епохата на холоцена, за който се счита, че е започнал преди 11 700 години в края на ледниковия период. Новата геоложка епоха, за която е предложено да се датира от 2000 г., се основава на гръцката дума „антропос“, което означава „човек“.

ochre-962391_960_720

„Човешката дейност е оставила повсеместен и много траен почерк върху Земята“, казва доклад в списание Science, изготвен от международен екип, ръководен от Коли Уотърс от Британската геоложка служба. Началната дата може да е около средата на 20 век, пишат авторите.

Според тях „атомният век“, започнал с тест на атомна бомба в Ню Мексико в САЩ на 16 юли 1945 г., и след това развитието на минното дело, промишлеността, селското стопанство и използването на изкуствени материали като бетон или пластмаси са оставили трайни и необратими „геоложки следи“.

Бетонът, изобретен от римляните, днес е толкова вездесъщ, че ако се разпръсне равномерно по земята, от него ще има по един един килограм на всеки квадратен метър по цялата повърхност на планетата, казват учените.

Всяка официална препоръка за възприемане на „антропоцена“ като нова геоложка епоха ще изисква години допълнителни проучвания, отчасти за да се формулира началната дата, допълни Уотърс.

Някои експерти смятат, че „антропоценът“ започва с европейската индустриалната революция през 18 век. Други му придават по-стар произход, свързан с разпространението на селското стопанство преди няколко хиляди години.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*