Втората най-висока сграда в света носи редица устойчиви черти

Кулите стават все по-високии все по-високи. Gensler току-що завърши изграждането на „Кула Шанхай“ (Shanghai Tower), която получи официално признание като най-високата сграда в Китай и втората най-висока сграда в света от Съвета за високи сгради и градска среда (CTBUH). 632-метровата кула измести 442-метровата Willis Tower в Чикаго от списъка на Топ 10 най-високи кули в света. Това се случва за първи път, откатко чикагската укла е завършена през 1974 г. Кулата в Шанхай има редица устойчиви харектаристики, сред които фасада с изолационна функция, покривни градини, система за събиране на дъждовна вода и вятърни турбини, както и други устойчиви технологии.

Shanghai-Tower-Gensler-1-660x495

Изграждането на кулата в Шанхай започна с първа копка през 2008 г. Това е третата кула от трио небостъргачи, разположени в шанхайската финансово-търговска зона Луджиазуи. Нейната извита фасада и спираловидна форма следва да символизират динамичното развитие на съвременен Китай, но по-важното е, че този подход трябва да осигурява значително намаление на ветровите натоварвания на конструкцията. Според в аеродинамичен тунел, Shanghai Tower показва 24 намаление на структурното ветрово натоварване в сравнение с правоъгълна сграда със същата височина. От своя страна устойчиви стратегии, вградени в Shanghai Tower, се очаква да намалят въглеродния отпечатък на сградата с 34 000 тона годишно.

Кулата е организирана около девет вертикални зони като „“вертикални квартали“, които се издигат красиво остъклено лоби. Атриумът-градина, изпълнен със светлина благодарение на прозрачните вътрешни и външни стени на сградата, е изпълнен с естествена дневна светлина и създава чувство за общност. Кулата се отличава и с най-бързите асансьори в света.

Shanghai-Tower-Gensler-2-660x455 Shanghai-Tower-Gensler-3-660x495 Shanghai-Tower-Gensler-4-660x440 Shanghai-Tower-Gensler-5-660x440 Shanghai-Tower-Gensler-6-660x446

Снимки: Gensler

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*