Възможен ли е обяд без отпадъци – в „Училища за готвене“

След празничните изобилия и трапезни разточителства курсът „Как да си направим обяд без отпадъци?“ ще предложи идеи и предложения за това как да намалим прахосването на храна. Курсът ще се проведе на 17-ти януари (неделя), от 14ч. Домакини този път ще са ресторант за сезонна кухня „Багри“, а еколозите от „За Земята“ ще разкажат за мащаба на проблема с хранителните отпадъци. Само за идея, около 100 милиона тона годна храна се изхвърлят само в Европа – по данни на ЕК.

food-waste-dumpster.jpg.662x0_q100_crop-scale

Как да намалим отпадъците и как да компостиране неизползвамата част от храната – това ще е основният акцент на курса. Гости и домакини заедно ще приготвят обяд без отпадъци (или поне с минимални такива), като за целта ще използват продукти, останали в кухнята на ресторанта, но напълно подходящи, вкусни и годни за употреба.

Курсът предлага борбата за намаляване на хранителните отпадъци да започне от собствената чиния на всекиго от нас. Затова лекторите ще покажат на практика как да сведем до минимум хранителните отпадъци в кухнята си. Ще приготвят безотпадъчна пица и други ястия от едно обедно меню без отпадъци. За пицата ще се използват само продукти, които в нормалните ресторанти биха изхвърлили – заради не дотам естетичния им и търговски вид.

Проблемът с огромните количества изхвърляна храна е глобален и решението му би трябвало да се търси на всички нива. А то започва още на полето и продължава по цялата верига – супермаркети, пекарни, частни домакинства и така до сметищата.

Най-малко 1 милиард души по света страдат от хронично недохранване. Докато в бедните страни недостигът на храни е породен от неефективните методи за прибиране, съхранение и транспорт на реколтите, в богатите държави най-големи загуби експертите регистрират в края на веригата, тоест при потребителите. В резултат на тези загуби в богатите и по-бедните страни се оказва, че над 2,6 милиона хектара обработваеми земи произвеждат само „за боклука“.

Училища за готвене – пътя на храната до нашата чиния, са практически курсове за готвене, част от дейностите по проект Училище за устойчиво развитие и активизъм на За Земята и Приятели на Земята Европа, който промотира неформални методи за екологично образование с особен акцент върху придобиването на практически умения и изграждане на информирана гражданска позиция по глобални теми, които засягат, както хората, така и природата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*