Гуми с ниско съпротивление могат да подобрят икономията на гориво

Преминаването към употреба на автомобилни гуми с ниско съпротивление при търкаляне може да спести гориво и пари, казва един изследовател от Мичиганския университет в САЩ.

„Един от параметрите, по които се различават гумите, е тяхното съпротивление при търкаляне – силата на съпротива към движението, когато обектът се търкаля“, казва Майкъл Сивак, професор в Транспортно-изследователския институт при университета. „Гумите с ниско съпротивление при търкаляне се въртят по-лесно и, следователно, осигуряват по-добър пробег от гумите с високи съпротивление при търкаляне.“

tires-849013_960_720

Актуализирайки изследванията си от 2014 г., Сивак е разгледал измервания на съпротивлението при търкаляне на 49 нови гуми с един и същ размер, при едно и също натоварване и еднакво налягане, получени от Потребителския съюз. Така той е изчислил консумираното гориво от всички шофьори на средно-годишна база. След това той изчислил разликите в използваното гориво (и похарчените пари) според гумите от гледна точка на тяхното съпротивление при търкаляне.

При сравнението ученият е взел под внимание класовете гуми според максималната допустима скорост, за която са предназначени, и редица други фактори.Разликата в консумираното гориво довела до извода, че е налице около 80 долара разлика между гумите с ниско съпротивление и тези с високо, при равни други условия. Налице е 6,3% разлика в при консумираното гориво между коли с гуми с минимално съпротивление при търкаляне и такива с гуми с максимално съпротивление при търкаляне.

1 коментар

  1. До колкото съм запознат, гумите с ниско съпротивление при движение се деформират по-малко в сравнение с другите гуми, като по този начин се постига по-нисък разход на гориво. Това може би се постига чрез използването на по-специални материали. Ами като се деформират по-малко, това не означава ли, че возят по-твърдо? А като возят по-твърдо, това не означава ли, че ходовата част и купетата (пластмасите и др.) на автомобилите се износват, т. е. се „раздрънкват“ по-бързо? Така си разсъждавам аз като лаик. Бих бил благодарен, ако специалист се произнесе има ли нещо вярно в това, което си мисля или греша, за което благодаря предварително.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*