Високо летящи соларни балони могат да улавят енергията на слънцето

Овладяването на слънчевата енергия за използването й тук, на Земята, е доста лесно, особено в области с интензивно слънчево греене. Новите разработки в технологиите за слънчевата енергия се стремят да максимизират преобразуването на слънчевите лъчи в ток, да улавят повече слънчева светлина, да преобразуват по-голяма част от спектъра на светлината. Но нито един слънчев панел на Земята може да направи това, което NextPV смята да постигне. Изследователската група се стреми да улови слънчевата енергия на мястото, където слънцето грее почти през цялото време: над облаците. Те казват, че „соларни балони“, плаващи над облаците, биха могли да формират големи соларни паркове, способни да произвеждат чиста енергия през целия ден.

CNRS-solar-balloons-rendering-660x316

Когато става въпрос за слънчева енергия, има няколко картини, за които се сещаме: слънчеви панели на покрива на частен дом, „соларна ферма“ в полето с редици от тъмни наклонени плоскости, или може би фотоволтаични клетки по повърхността на крилото на самолет или тавана на еко-автомобил. Някои компании, като Google, вече са създали балони, захранвани със слънчева енергия – но не с конкретната цел да произвеждат електроенергия, която да се използва по земята. NextPV, която е партньорство между френския Национален център за научни изследвания и Университета в Токио, се кани да прави точно това.

Задачата не е толкова проста, колкото звучи – като да свържеш фотоволтаични панели с метеорологичен балон и да го изпратиш в небето. Изследователите обясняват как техните соларни балони директно ще преобразуват слънчевата светлина в електричество през деня, а след това ще произвеждат водород, който да служи като носител на енергията с цел съхранение, което да позволи производство на електроенергия в горивна клетка през нощта. По същество това означава, че соларните балони ще могат да генерират електричество денонощно. Заради тяхната позиция на 6 км над повърхността на Земята няма да има и облаци, които да попречат на ефективността на балоните.

Засега соларните балони са само концепция, но изследователите, работещи по проекта, смятат, че потенциалът за производството на чиста енергия е огромен – особено ако групи от балони се вдигнат заедно в мрежи, формирайки големи соларни ферми в небето. NextPV вярва, че улавянето на слънчева светлина над облаците е значително по-ефективно средство за овладяване на слънчевата енергия. „Където и да било над планетата има много малко облаци при височина от 6 км – и никакви облаци на 20 км“, казва Жан-Франсоа Гилемо, старши изследовател в CNRS и директор на NextPV.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*