Еко-агенцията на САЩ най-накрая призна: неоникотиноидите заплашват пчелите

Агенцията за опазване околната среда в САЩ публикува доклад, потвърждавайки това, което изследователите повтарят от години: неоникотиноидовите пестициди съсипват пчелната популация. Докладът посочва един конкретен пестицид, имидаклоприд, като представляващ особен риск. Опасността за пчелите е толкова висока, че агенцията пише в изявление, че може би ще ограничи или забрани употребата на химикала до края на годината.

beehive

Макар че всички инсектициди са вредни за пчелите, неоникотиноидите са особено опасни поради специфична причина. При другите пестициди фермерите могат просто да избягват третирането на растенията, когато те са цъфтят, за свеждане до минимум на опасността за пчелите. Но неоникотиноидите са „системни пестициди“, които навлизат в и пътуват през цялото стебло на растението, включително навлизат в цвета му и нектара му.

Още по-лошото е, че те са много устойчиви. Затова могат да навредят на пчелите дълго след като са били приложени към растенията. Избягването им по време на цъфтежа не помага с нищо. Изследванията показват, че такъв препарат може да остане в околната почва в продължение на пет години.

Количеството, необходимо, за да повлияе на пчелите, е съвсем мъничко еко-агенцията е установила, че въпросният имидаклоприд започва да намалява броя пчелите и количеството на меда в един кошер при достигане на концентрация от едва 25 части на милиард.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*