Австрийци превръщат уличните телефони в станции за презареждане на електромобили

Помните ли старите улични телефони с монета или с предплатена карта? Преди десет години червено-оранжевите и сините телефонни кабинки, възправени на по един „крак“’, стояха на всяко ъгълче и кръстовище, до всеки голям и малък квартален магазин, семейство Флинтстоун рекламираше една от марките фонокарти, а самите карти се продаваха на всяка вестникарска сергия.

Тази технология, естествено, отмря постепенно с бума на клетъчните телефони. Нашествието на мобилните телефони направи ненужни уличните кабинки. Те обаче все още си стоят на много от местата, устояли на природните стихии и вандализма. Какво да ги правим?

Находчиви австрийци са намерили отговор на този въпрос. Австрийският телеком „Telekom Austria Group“ е стигнал до идеята, че тези кабинки са прекрасна възможност за изграждане на мрежа от електростанции за презареждане на електрически автомобили.

Telekom Austria Group“ се оказала изправена пред въпроса какво да прави с общо 13 500 телефонни кабинки из Австрия, пише АФП. От тях едва около 700 се използват за нещо, тъй като са направени на „мултимедийни кабинки“, с киоски и разнообразно съдържание. Всички кабинки обаче могат да бъдат впрегнати отново в полезна работа, ако бъдат възприети като първа фаза на изграждането на мрежа от електрически станции за презареждане на електромобили. По този начин ще се оползотвори вече съществуващата инфраструктура. Заплащането на услугата може да става чрез СМС, предплатена карта или RFID чип.

На първо време само 30 кабинки ще бъдат превърнати в електростанции. Това ще се случи до края на годината. Кабините ще могат да зареждат по повече от една кола в даден момент. Освен това те ще разчитат на възобновяема енергия – „в тон с корпоративните стандарти на компанията“, за чиято централа електрическата енергия се генерира от маломерни ВЕЦ системи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*