Топенето на айсбергите носело и тайни ползи

Когато гигантски айсберги се носят из океана, това не е нещо, на което еколозите се радват. Планетата се затопля и плаващите огромни късове лед повишават морското равнище.

Оказа се обаче, че има и известни ползи от това откъсване и топене на гигантските ледове. От тях се отделят хранителни вещества, които подхранват океана. Така топящите се айсберги всъщност поддържат биологичната активност в океаните.

iceberg-471549_960_720

Сега изданието „The Guardian” съобщава за ново проучване, водено от проф Грант Биг от Университета в Шефилд, публикувано в списание Nature Geoscience, което сочи, че са наблюдавани ивици от планктон с дължина до 1000 километра, носещи се подобно на „опашки“ зад айсберги в Антарктида. Тези ивици са наблюдавани в продължение на повече от месец след преминаването на айсберг. Резултатите карат учените да смятат, че подхранващият ефект от топенето на айсбергите има ценно влияние върху въглерода в океана – екипът на Бигс предполага, че улавяето на въглерод по този начин може да представлява до 20% от всичкия въглерод, съхраняван в Южния океан.

Разбира се, тези новини не бива да се тълкуват като знак, че природата ще просто ще се справи сама с всичко, което й причиняваме. По-скоро новината може да се разглежда като сигнал, че можем да спечелим малко време в битката за намаляване на въглерода и глобалното затопляне.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*