Монтират соларни дървета из центъра на Бургас

На площад „Тройката“ в Бургас не тече ремонт, предупреди общината и подчерта, че подобно твърдение е непроверена информация. Вместо това там се монтират…. соларни дървета!

Община Бургас започна реализацията иновативен проект, наречен „Изнесени информационни офиси, захранвани със слънчева енергия“. Проектът е пилотен както за Бургас, така и за България, поради сложната флуидна форма на инсталацията. Най-много тя наподобява дървесна растителност, но сякаш пренесена от друга планета. Освен атрактивния дизайн, инсталацията съчетава в себе си възможността за излагане на информационни материали и брошури, наред с опциите за зареждане на мобилни устройства и електрически инвалидни колички.

dae7580a7e66addf239b6225fa947457

Соларните дървета предоставят места за сядане, работна площ и ефектно осветление през тъмната част на денонощието. През деня те преобразуват слънчевата енергия от фотоволтаичните панели и я използват за зареждане на свързаните устройства. Неизразходената част не се губи, а се съхранява в акумулаторен блок. Соларните дървета осигуряват възможност за едновременно зареждане на 2 инвалидни колички и до 12 мобилни устройства /телефони, лаптопи и др./, посредством USB.

Първата инсталация се разполага в момента на площад „Тройката“, в района на Съдебната палата. Община Бургас ще монтира още една в близост до Бургаски свободен университет.

Соларните дървета се изграждат по проект „ФИЕСТА – Интелигентни решения за пестене на енергия в домакинствата“, финансиран от програма „Интелигентна енергия – Европа“. Местата им са избрани така, че максимален брой жители и гости на града да се възползват от тях.

7 коментара

  1. Голяма измишльотина, няма що! С парите за тая футуристична конструкция може да се монтират 10 бр. фотоволтаици на съседната сграда. Но някои хора се чудят как да похарчат пари и съответните облаги покрай тях. Само да не види самоковският кмет това нещо, че и той ще лудне по тая авантюра.

  2. Само да не се окаже, че спечелилия тоя проект е роднина или тъпкач/ка на кмета или съвета, че в България се нагледахме на шуробаджанаци!

  3. Бургас, Браво! Винаги няколко стъпки пред другите! Браво!

    Браво, Бургас! Отново много стъпки пред другите!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*