Стотици кошери висят на стръмна скала в Китай, за да спасяват диви пчели

Тежкото положение с популацията от медоносни пчели тревожи мнозина по света. В опит да запазят броя на дивите пчели, пчелари от китайската провинция Хубей са закачили над 700 пчелни кошера върху стръмна скала, осигурявайки местообитание за местната пчелна популация. Невероятната гледка е слисала местните селяни, които оприличили малките дървени колиби на мини-ковчези или домове на духове.

Shennongjia-beehives-1-889x593

Стотиците кошери са разположени на 1200 метра над морското равнище на скала от планината Гуанмен в при село Мию в горския резерват Шеннонгя. Пчелите, които са типични за региона, принадлежат към вида Apis Cerana, известен също като азиатската пчела, която традиционно се среща из цял централен Китай. Въпреки това азиатските пчели са драстично намалели в последните години, а според агенция Синхуа, пчелите в северен и североизточен Китай вече са измрели.

Местните пчеларите в Мию са се заели да работят усилено, за да запазят азиатските пчели живи, поради което именно са построили стотици кошери и са ги качили високо на стръмната скала. Сандъците са ръчно изработени и стръмните места са избрани така, че да наподобяват естественото местообитание на дивите пчели. Усилията на местните пчелари са една от причините, поради които горският резерват до голяма степен се смята за безопасно убежище за азиатските пчели.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*