Очаквайте скоро: самоподгряващи се соларни дрехи

Нов материал, разработен от изследователи от Масачузетския технологичен институт, може да се използва за направата на самостоятелно топлещи се дрехи, които черпят топлина от слънцето. Изработен от полимерен филм, материалът поема слънчевите лъчи през деня и ги съхранява докогато е необходимо. Ако технологията се вгради в облеклата, те ще бъдат прекрасни за жителите на страни със студен климат или хора, работещи на открито в сурови условия, които ще могат да „зареждат“ дрехите си през деня и използват топлината им при престой на студено.

people-690547_960_720

Полимерният материал на MIT работи чрез поемане на енергия от слънцето и съхраняването й чрез химическа реакция във вид на прозрачен филм. Химическото съхранение поддържа стабилността на топлината, позволявайки на потребителите да я освободят в даден момент по своя преценка. В химично състояние топлината може да се активира с малки катализатори, каквито всички ние имаме под ръка – светлина, топлина или електричество.

Това означава, че едно топло-съхраняващо яке може да бъде „включено“ в топлопредаващ режим чрез светване с фенерче или допир с телесна топлина.

Ако се приложи върху облеклото, материалът, който се захранва от слънцето, може да бъде полезен за спортуващи на открито, за работници, студено време работници, за модисти и техните модели, които работят на студено, и др.

Изследователите казват, че филмът е лесен за производство чрез двустепенен процес. Те се стремят да направят материала приложим при материали и продукти като дрехи, стъклени прозорци и промишлени продукти.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*