Красива норвежка еко-къща произвежда 3 пъти повече енегия, отколкото ползва

В надпреварата на най-ефективните къщи на Земята това е един много сериозен кандидат. Домът е проектиран да бъде 100% нулево-емисиен и има цял арсенал от средства да щади околната среда, според анонса в The Daily Mail.

zeb-pilot-house

Норвежкият изследователски институт за нулевоемисийни сгради и известната международна архитектурна фирма Snohetta са работили заедно по създаването на тази къща. Затова тя има претенциите да е най-екологичният дом на света.

zeb-pilot-house_01

Къщата ZEB е проектирана да бъде 100% нулево-емисийна и за целта тя използва различни природни източници за осигуряване на нужната й енергия. В резултат на това тя произвежда 23 200kWh на година, а благодарение на хитрия си и екологичен дизайн използва само 7 272kWh. Така освен да покрива нуждите на обитаващото я семейство и да зарежда техния електромобил, къщата има и енергиен излишък, който може да се продава, например.

zeb-pilot-house_02

150 кв. м. слънчеви панели стоят покрива, с което осигуряват около 19 200kWh енергия. Покривът е наклонен 19 градуса на югоизток, за да увеличи максимално излагането на слънце. Този наклон също така улеснява събирането на дъждовна вода. Топлинни слънчеви панели подгряват водата за използване в дома.

zeb-pilot-house_03

Вътре домът е стилно оформен благодарение на рециклирани материали, използвани в строителството. Рециклираната дървесина придава на интериора усещане за уют като в селска къща или хижа. Атриум разделя кухнята и хола и увеличава топлината в цялото пространство.

zeb-pilot-house_04

Огромни прозорци с южно изложение осигуряват изобилие от дневна светлина и топлина, а термална циркулационна помпа разпределя топлината из цялата къща. За комфортната температура в дома се грижат и геотермални кладенци. Сензори измерват температурата във всяка стая и комуникират данните към системата за отопление.

zeb-pilot-house_05

zeb-pilot-house_06

Всички тези екологични характеристики не са за сметка на лукса. Допълнителната енергия, генерирана в системата, отива за подгряване на открития плувен басейн. Сауната пък се грее с помощта на дърва за огрев. Зеленчукова градина в двора имота осигурява чиста и природосъобразна храна.

Домът е проектиран за едно семейство, но може да послужи за модел за сгради с по-различно предназначение.

zeb-pilot-house_07

8 коментара

 1. Това е бъдещето – да използваш дарените ти от природата, неизчерпаеми и най-вече БЕЗПЛАТНИ енергийни източници, и да живееш комфортно, без да плащаш ежемесечни сметки за ток, газ, дърва, нафта и т.н., които стават все по-скъпи с всяка изминала година.
  Проектираме и изграждаме такива енергийно ефективни къщи в България вече 3 години и ги съобразяваме с традиционния дизайн и предпочитанията на всеки клиент, така че и норвежците има какво да научат от нас ;-).

 2. Хубава идея и тя може да се адаптира към нашите условия.
  Според природната даденост и наличните суровини..
  Имаме прекрасни дадености за ВЕИ и особено Слънчева енергия.
  По-лесно е да търсим кусури, отколкото да подкрепяме и допълваме с нови идеи.
  Съвместно съзнателно творчество. Кой каквото може да допълни.
  Например използването на всеядна печка за отпадъци-произвежда топлина , пара за паро-генератора – електричество през студенте и мрачни дни.
  Електрически автомобил,тракторче със супер кондензатори(като поевтинеят) вместо акумулатори водни помпи се зареждат от солари…

 3. Използването на отпадъчните води отдавна е измислено и се прилага на много места. Нищо не споменаха за използването на геотермалната енергия, която според дълбочината от която се взима може да направи излишни и дървата за огрев в сауната :))) Колко ли ще струва тук в БГ такава къща, подозирам доста по-скъпо от навън :))))))

 4. До Nina 26/01/2016

  Как пък не. Явно представите ви за красота са се бетонирали много здраво.

 5. Орфей,точно ти училището си го пропуснал-„има в пред вид“.

 6. …Нулево емисионна , значи каквото влиза нищо да не излиза…
  Къде отиват отпадните води и боклуците, как се проветрява, ако е термо помпа отоплението, понижава се температурата на топлия източник, ако е с директно отопление , къде се оттича изстиналата вода, къде отива Излишъка от Енергия и т.н……Когато се пишат такива гръмки реклами , трябва да се има в пред вид , че повечето хора са ходили на Училище !

 7. Практична, ергоефективна – съгласна съм, но чак пък красива – хайде да не прекаляваме. Ако на някой му харесва да живее в къща тип болнично фоайе – добре, но нека не натрапва представите си за красота на останалите.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*