Европейска топ-верига забрани опасни за пчелите пестициди

Aldi Sud е първата голяма търговска верига в Европа, която въведе процедура по забрана на 8 опасни за пчелите пестицида от местното производство на плодове и зеленчуци, предназначени за местния пазар.

От 1 януари немската компания въведе изискване към доставчиците си постепенно да изведат от употреба пестицидите, които са най-вредни за пчелите, включително някои от групата на неоникотиноидите. Компанията призова доставчиците си да прекратят прилагането на вредните химически вещества колкото се може по-скоро. Сега датските и местните фермери, които доставят плодове и зеленчуци за Aldi Sud, ще трябва да адаптират своите земеделски процеси, за да отговорят на изискването на търговската верига.

fruit-993904_960_720

Компанията е съобщила за решението си в писмо до офиса на „Грийнпийс“ в Германия.

Осемте химически пестицида, които Aldi Sud забранява, са: тиаметоксам (използван в отглеждането на марули и цикория, използвана за салата), хлорпирифос, клотианидин (използвани в производството на подправки, брюкселско зеле, зеле, карфиол и кейл), циперметрин (праз лук, зеле и бобови зеленчуци), делтаметрин (карфиол, чушки, патладжан, краставици, тиквички, грах, зеле, домати и марули), фипронил (разрешен за употреба само в извънредни случаи в картофени полета), имидаклоприд (ябълки, праскови, кайсии и марули) и сулфаксафлор.

Тестове на „Грийнпийс“ през 2015 г. показаха широкоразпространена употреба на пестициди на полето и в ябълкови градини в Европа, които накрая се озовават в храната ни. Спазване на минималните регулаторни изисквания не е достатъчно, тъй като взаимодействията между различни активни вещества в пестицидите не се вземат под внимание.

Супермаркетите са важна част от веригата на доставки и трябва да съдействат за въвеждането на екологични и безопасни решения на проблемите заедно с производителите, коментира Кристиане Хъксдорф, координатор на кампанията за екологично земеделие в „Грийнпийс“- Германия.

Aldi Sud

По думите й, решението на подобен голям играч на пазара е важен знак. „Европейските политици трябва да действат сега и не само да направят частичната забрана на 3 неоникотиноида и фипронил пълна, а да увеличат обхвата й така, че да покрива всички пестициди, които застрашават пчелите и другите опрашители.”

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*