Salesforce ще използва възобновема енергия в своите ЦоД

Salesforce.com наскоро подписа второ споразумение за използване на чиста енергия в своите центрове за данни. С това компанията прави още една крачка в посока захранване на всичките си дейности от възобновяеми източници. Сделката е втора по ред и е малко по-малка от първата, подписана също преди дни.

datecenter

Компанията постигна споразумение с разработчика EDF Renewable Energy за закупуване на 24 мегавата (MW) мощности от най-новия му вятрноенергиен проект, разположен в Тексас, САЩ. Инсталацията, която вероятно ще бъде завършена до края на тази година, ще генерира 102 000 мвтч чиста енергия годишно.

Миналият месец Salesforce подписа договор за закупуване на 40 MW мощности от общия капацитет на друг нов вятърен парк, разработван от Enbridge ENB в Западна Вирджиния, САЩ. Проектът, за който се очаква да бъде завършен до края на 2016 г., най-вероятно ще генерира 125 000 мвтч чиста енергия всяка година.

Следва да се отбележи, че и двете сделки са вписани като „споразумение за виртуално изкупуване на енергия“ с продължителност 12 години. Съгласно този вид споразумение, енергията, която бива закупена от Salesforce.com, не се подава директно към съоръженията на компанията, а се вкарва в електрическата мрежа в най-близката точка.

Salesforce разкри, че заедно двете споразумения ще й осигурят капацитет да генерира повече електричество, отколкото е използвала през 2015 г.

Решението не е изненадващо, тъй като в последно време различни големи технологични компании предпочитат да купуват електроенергия от разработчици на ВЕИ проекти. Най-известни са договорите на компании като Alphabet Inc. (компания-“шапка“ на Google), Microsoft и Apple.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*