Автономните коли облекчават трафика само в съчетание с умни светофари

Безпилотен Prius, разработка на Toyota и Google. Снимка: Steve Jurvetson, CC BY-SA 2.0

Кола без шофьор спора пред дома ви. Скачате вътре, бързате за летището. Колата потегля, завива зад ъгъла и… се бухва в задръстването. Яко, а?

Оказва се, че дори когато автономните автомобили станат реалност, те няма да помогнат много за облекчаване на трафика в градовете ни. За целта трябва да променим и светофарните уредби.

При наличието на обикновени светофари автономните превозни средства могат да подобрят потока на трафика неосезаемо, сочат нови компютърни симулации, направени от изследователи от Националния автономен университет на Мексико. Само при най-високите плътности на трафика в задръстванията се отчита известна промяна при наличието на автономни автомобили – те увеличават ефективността на авто-потока с около 7%.

Безпилотен Prius, разработка на Toyota и Google. Снимка: Steve Jurvetson, CC BY-SA 2.0
Безпилотен Prius, разработка на Toyota и Google. Снимка: Steve Jurvetson, CC BY-SA 2.0

Ако обаче се вгради известна интелигентност в светофарите, тогава се създава по-различна картина. В този сценарий екипът учени отчел подобрение от 200% при потока на трафика в сравнение със ситуацията с водачи-човеци и обикновени светофари.

„Умните светофари“ всъщност са относително просто нещо – те имат комплект сензори, които отчитат колко коли се приближават от страната на всяка улица, и дават приоритет на тези направления с по-голям трафик.

Вграждането на въпросната „интелигентност“ в светофарите всъщност изисква никаква специална комуникация между автономните коли и светофарите. Всичко, което се иска от безпилотните автомобили, е да разберат цвета на светлините, които светофарите показват.

Симулацията показва също, че комбинирането на автономни автомобили и интелигентни светофари означава, че пътната мрежа може да се справи много по-висока плътност на трафика, преди изобщо да се стигне до задръствания.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*