Педали и слънчева енергия – новият вид хибриди?

craigsparksoДали това е автомобил, „покрит“ велосипед или някаква друга измишльотина?

Прилича на обърната триколка с яйцевидна обвивка. Създателите на „Elf“ определят творението си като бъдещето на екологосъобразния градски транспорт, съчетаващо задвижване с педали, батерия и слънчево зареждане.

Обърнете внимание вътре: няма врати или подови настилки. Така изглежда малко като да е извадена от „Семейство Флинтстоун“.

„Ние вярваме в мобилността, захранвана от човека“, каза Крейг Спаркс, докато показваше превозното средство на изложението „Органичен превоз“ по време на CES в Лас Вегас. „Това е градски бегач. Можете да изпълните задачите си, можете да отидете до магазина, не се нуждаете от кола“.

Цената й е доста сериозна, но возилото се изплаща бързо заради пестенето на гориво, казват неговите създатели. Възможни са различни модификации, а батерията осигурява скорост от около 40 км в час.

„Елфът“ има соларен панел на покрива, който зарежда батерията, а тя от своя страна осигурява добър пробег от около 50 км – или повече, ако водачът върти педалите.

От гледна точка на технологията „елфът“ използва корпус от Trylon – вид пластмаса – алуминиева конструкция. Има „динамично смекчаващо окачване“. Използва литиево-йонни манганови батерии. Засега педалите функционират отделно от мотора и има безстепенна трансмисия.

Дружеството произвежда по 20 такива возила на седмица. Планират да увеличат този обем, но са категорични, че нямат намерение да продават бизнеса си на друг производител.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*