Възобновяемата енергия набира скорост в Близкия Изток и Северна Африка

Enviromena Power Systems, която се занимава с изграждане на слънчеви електроцентрали, е свидетел на десетократен ръст на новите договори за слънчеви инсталации през 2016 г. Държавите от Оман до Мароко продължават активно да стартират проекти за възобновяема енергия, сподели изпълнителният директор на соларната компания тези дни пред световните медии.

MENA

Enviromena е с централа в Абу Даби и е създадена през 2007 г. oт местни и международни инвеститори, включително фирми за рисков капитал. Тя е създател на около 50 процента от всички слънчеви фотоволтаични централи в Близкия Изток и Северна Африка – регион, известен още като „Мена“. До момента компанията е построила 45 соларни електроцентрали с общ капацитет от 70 мегавата, които са свързани към електропреносната мрежа, а другi 105 MW слънчеви инсталации са в процес на изграждане.

„Активността е по-голяма от всякога. За следващите 12 месеца очакваме и още повече договори за проекти в тази област,“ коментира Сами Корейби пред Ройтерс по време на среща на върха за зелена енергия. „Има огромно увеличение на инсталациите за слънчева енергия в региона „Мена“. Тази година очакваме 10 пъти повече договори в сравнение с миналата година“.

Наблюденията на инсталаторите от Enviromena са, че се задават по-мащабни проекти заради съзряването на пазара. Обикновено фирмата изгражда инсталации от порядъка на 10 до 25 MW. „Това се променя, тъй като ниските цени на петрола и намаляването на субсидиите действат като катализатор за правителствата да се заемат с по-мащабни проекти“, казват от Enviromena.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*