Уеб-услугите на Amazon ще стават все по-зелени

Повечето хора познават името Amazon като онлайн-книжарница, която продава почти всичко – дигитални книги, поточно видео, музика и т.н. През последните 10 години обаче Amazon се превърна и в най-големия доставчик на „облачни услуги“ (известни като Amazon Web Services или накратко AWS), което означава, че отдават части от своите центрове за данни на други компании, които да могат да предлагат софтуерни услуги чрез сървърите на Amazon. Някои от техните клиенти са Netflix, Pinterest, Spotify, Dropbox, Reddit, Expedia. Безброй смартфон приложения също използват уеб-приложения, които „вървят“ именно върху сървърите на Amazon в нейната AWS платформа.

Това означава, че дори и ако никога не сте полвали каквото и да от Amazon.com, все пак най-вероятно сте използвали сървъри на Amazon в някакъв момент.

datacenter

Досега компанията осезаемо изоставаше от другите технологични гиганти, когато става въпрос за чиста енергия. Доклад на „Грийнпийс“ преди време класира компанията на последно място сред големите хай-тек имена, където Apple пък има рейтинг от 100% при чистата енергия.

Изглежда, че това, което еколозите направиха, има ефект, а на свой ред положителната промяна ще се отрази и на целия интернет. Няколко месеца след срамното си класиране Amazon пое амгажимент за използвне на 100% възобновема енергия за своите дейности – въпреки, че не представи много детайли за това как ще постигне ангажимента си.

Първата стъпка на Amazon е дългосрочна сделка за закупуването на вятърна енергия от вятърна ферма в щата Индиана. Проектът Fowler Ridge е с капацитет 150 MW, които се добиват от 65 вятърни турбини Siemens SWT-2.3-108 (по 2,3 мегавата всяка).

„AWS има дългосрочен ангажимент за постигане на 100% използване на енергия от възобновяеми източници за нашата глобална инфраструктура. Ние продължаваме да постигаме напредък в посока постигане на тази цел“, каза Джери Хънтър, заместник-председател на направлението „Инфраструктура“ в AWS.

Еколозите на свой ред коментираха, че това е добро начало, но то е само първата стъпка. AWS е огромно и бързо развиващо се направление от дейността на Amazon и за да постигне 100% използване на възобновяема енергия Amazon ще трябва да действа бързо и решително. Надяваме се обаче че и тя, като Apple, ще промени радикално облика си и ще стане лидер в приложението на ВЕИ за захранване на високотехнолоичния „облак“, без който не можем.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*