Устойчив дом върху хълм в Еквадор е построен за 75 дена

Построен право в склона на един хълм в Еквадор, този ваканционен дом е дело на Бернандо Мустаманте и интегрира съвременния начин на живот в една спокойна, селска обстановка. Разположен на върха на хълма, домът „Ел Уаранго“ е сгушен сред природата, предлагайки на гостите си почивка от забързания градски живот. Интериорът с ветъл и просторен, с усещане за проветривост и чистота.

El-Guarango-House-Bernardo-Bustamante-Sebastian-Crespo-Exterior-2-1020x610

„Ел Уаранго“ е потроен само за 75 дена. Резки наклони и стръмни склонове правят района труден за дългосрочно живеене, но ваканционният дом нежно се слива с околната обстановка и има минимално визуално въздействие върху околната среда. Гледката към Андите е зашеметителна, а прозорците по цялата дължина на външните стени приканват жадния поглед да се любува на ободряващите изгледи.

El-Guarango-House-Bernardo-Bustamante-Sebastian-Crespo-Exterior-Aerial-1020x610

Фактът, че тази част на Еквадор не вижда дъжд в продължение на шест месеца от годината – и че няма снабдяване с питейна вода – не е попрячил на строителите. Няма да попречи и на обитателите, защото къщата има система за събиране на дъждовна вода на покрива. Водата се съхранява в подземна изба за последваща употреба. Екипът по строителството също така е използвал тухли, приготвени от местни глина, задълбочавайки връзката между сградата и нейното място в планината.

El-Guarango-House-Bernardo-Bustamante-Sebastian-Crespo-Exterior-Patio-660x441 El-Guarango-House-Bernardo-Bustamante-Sebastian-Crespo-Exterior-660x441 El-Guarango-House-Bernardo-Bustamante-Sebastian-Crespo-Interior-Living-Room-660x440 El-Guarango-House-Bernardo-Bustamante-Sebastian-Crespo-Interior-Dining-660x443

Снимки: Себастиан Креспо

2 коментара

  1. „… питейна вода – не е попрячил на строителите.“ – според мен не е попрЕчил, но както и да е.

  2. Не е ли по-добре дена да се замени с дни в заглавието? 😉

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*