Къщата „Буш“ се захранва със слънчева енергия

Лукс и досег с прирдата едновременно – това е формулата на този екологичен пасивен дом, сгушен в австралийската пустош. Architerra Architects са проектирали Bush House като ваканционна къща, захранвана със слънчева енергия, която съчетава устойчивостта съвременния лукс. Разположена в близост до река Маргарет в Западна Австралия, къщата с нисък профил има единичен скатен покрив, който да „дестилира в строителна форма усещането за къмпингуване под семпъл навес“.

Bush-House-by-Archterra-Architects-3-1020x610

Къщата е проектирана с мисъл за минимална поддръжка. Разгърната на 168 квадратни метра, „Буш“ е построена от сглобяеми стоманени рамки и облечена стомана с цинково-алуминиево покритие и големи прозорци. Поцинкованата стомана, която рамкира дома, е използвана и в интериора, където ще се покрие с петна от патина с течение на времето. Голям единичен скатен покрив с големи надвиснали стрехи предпазва дома от нежеланата слънчева топлина.

Bush-House-by-Archterra-Architects-11-1020x610

Домът е разпределен в семпъл правоъгълен план, пресечен от дебела стена от трамбована земя, която разделя вътрешността на две основни части: спалните помещения на запад и ежедневната зона на изток. Размиването на връзката между интериора и външната част се подсилва от големите прозорци в кедрова рамка, които отварят дома към красивите гледки и го изпълват с много дневна светлина. Връзката между вътрешността и външносто пространство се усеща и благодарение на дървесината, която продължава от настилката от рециклирани дървени дъски, използвани за откритата палуба около дома, към таваните на къщата, покрити с ламперия от местен бор.

Къща „Буш“ е построена на базата на пасивна соларна стратегия за намаляване на потреблението на енергия. Елементи в нея са ориентацията на север, крос-вентилацията за охлаждане, прецизната слънцезащита. Две стени от трамбована пръст и бетонова плоча помагат за съхраняването на топлинна енергия в дома.

Къщата е оборудвана с 3kW наземен соларен масив, покривна слънчева инсталация от колектори за топла вода, както и система за преработка на черната вода чрез червеи, която напоява градината с рециклираната и богата на хранителни вещества вода.

Bush-House-by-Archterra-Architects-10-1020x610 Bush-House-by-Archterra-Architects-8-1020x610 Bush-House-by-Archterra-Architects-12-1020x610 Bush-House-by-Archterra-Architects-5-1020x610 Bush-House-by-Archterra-Architects-4-1020x610 Bush-House-by-Archterra-Architects-6-1020x610 Bush-House-by-Archterra-Architects-2-1020x610 Bush-House-by-Archterra-Architects-7-1020x610

Bush-House-by-Archterra-Architects-1-1020x610
Снимки: Archterra Architects, Douglas Mark Black

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*