Нови методи обещават енергийно ефективни интернет услуги

Милиарди хора използват интернет услуги в световен мащаб всеки ден. Тези услуги се осигуряват от огромни центрове за данни, които обаче изискват огромен разход на енергия. В своята докторска дисертация в Университета Умея Мина Седагат е разработила техники и алгоритми, които да помагат за управляване и планиране на ресурсите в тези големи центрове за данни, така че да се постигне по-ниска цена, по-висока енергийна ефективност, по-висока надеждност и в крайна сметка по-ниско въздействие върху околната среда.

server-90389_960_720

Корейското поп-видео „Gangnam Style“, достъпно в YouTube, има 2,5 милиарда гледания. Това е довело до консумацията на енергия в размер на повече от 400 Gwh, изчислила е докторантката. Ако, в най-лошия случай, електричеството, обслужило това гледане, би било генерирано от дизелови машини, това би означавало повече от 250 000 тона CO2 да са пратени в атмосферата.

Подобни примерни не са рядкост. Милиони хора използват различни услуги като Google, Facebook, Twitter, Instagram – всеки ден. Това увеличение на използването на интернет и информацията, генерирана от всичките близо един милиард души, изисква наистина големи центрове за данни. В тях са подредени, редица след редица, безброй сървъри, чиято изчислителна дейност отделя много топлина и изисква огромно количество машини за охлаждане. От своя страна те поглъщат колосални колиества електроенергия.

Докторската дисертация на Мина Седагат представя методи и техники за ефективно използване на сървърите в центровете за данни, така че натоварването да се обслужва с по-малко ресурси. Каква технология може да се използва?

„Може да бъде оптимизирана система за графици, която съчетава няколко различни софтуерни компонента в няколко сървъра по начин, който позволява пълно използване на процесорите, паметта, трафика, капацитет на мрежата и другите ресурси. По този начин енергийната ефективност може да бъде подобрена, намалявайки отрицателното въздействие върху околната среда, и в същото време ще се намалят оперативните разходи“, казва Мина Седагат.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*