Мобилен търговски офис е построен от корабни контейнери

Изграждането на търговски офиси често е скъпо и разточително мероприятие, при което кофи с пари биват „хвърлени“ за създаването на временни постройки или скъпи интериорни ремонти. Всичко това по-късно бива попиляно, когато търговското представителство изпълни своята роля и дойде време то да се закрие. Точно затова е интересен този проект за търговски офис от корабни контейнери. Тъй като те по замисъл са предназначени да се местят, фирмата-собственик на търговския офис в крайна сметка ще може да „вземе и премести“ цялото си офис-пространство. В момента то се намира в Торонто, Канада, а след време собственикът Curator Properties ще го „пресели“ другаде, където й е нужно представителство.

raw-exterior.jpg.662x0_q70_crop-scale

Авторът на проекта Адам Ощорн видял подобна постройка – „Boxpark“ – в Лондон и много се впечатлил от нея. „Аз видях в Лондон как някой беше построил почти цял мол от контейнери,“ въодушевено разказва Ощорн пред местното издание „Globe and Mail“. „Там приземният етаж беше зона за продажби на дребно, имаше открити стълбища и ресторант с вътрешен двор. Помислих си, леле, би било много интересно да направим търговски център по този начин“.

Така проектът в Торонто, който включва и магазинна площ, и търговски офис, били проектирани от Роланд Ром Колтоф от RAW и реализиран от фирмата Giant Containers. В крайна сметка четири контейнера са съединени така, че оформят едно голямо пространство, в което има, например, заведения за бързо хранене и всекидневна зона. Просторно е, свежо и светло. Посетителите казват, че по нищо не си личи, че това са били контейнери, освен по тънките „греди“, където са снадките. Гофрираните тавани, стени и подове са били изцяло премахнати.

IMG_0622.jpg.650x0_q70_crop-smart

Някой може би би казъл, че това е съсипия, защото са изрязани всички стени, подове и тавани – почти половината от контейнерите – за да се създаде обитаемо пространство с размер, какъвто би бил много по-лесен за построяване от нулата. Но в този случай, когато е ясно, че сградата ще бъде премествана, използването на контейнерните модули има особен смисъл. Тъй като са сглобяеми, те лесно ще се демонтират и сетне ще се съединят пак в едно, за да пресъздадат абсолютно същия офис на друго място.

raw-living.jpg.650x0_q70_crop-smart

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*