Двойка белоглави лешояди мъти яйце в центъра за диви животни в с. Ракитна

griffon-vulture-946000_960_720Женската белоглава лешоядка Сание снесе яйце в Центъра за диви животни в с. Ракитна. Новината съобщи пред БТА Надя Вангелова от екипа на Фонда за дивата флора и фауна /ФДФФ/, който изгради и се грижи за центъра, създаден по европейската програма Лайф+ в изпълнение на проекта „Живот за Кресненския пролом“.

Женската птица, пострадала при стрелба, е настанена тук след спасителна мисия в Турция, а в Ракитна сформира двойка с мъжкия Кодж, разказа Надя Вангелова.

Сание e пристигнала от Каталуня (Испания) през юни 2014 г. в рамките на проекта „Завръщане на лешоядите в България“ и е най-възрастната женска птица от групата. В България птицата е маркирана с крилометки, пръстен и специален GPS/GSM-предавател и е освободена от волиерата за адаптация на лешояди над Котел. Предавателят e позволил да се проследи нейното пътешествие на север през Румъния и Молдова и после на юг през България до европейската част на Турция. От там е получено обаждане, че е простреляна, спасена е от местни жители, а след това оперирана и лекувана във ветеринарна клиника. Едновременно с лечението в Турция, където получава и името си, започва и подготовката на документите за завръщането на Сание в България. Така миналата година тя пристигна в Центъра за диви животни в Ракитна.

Мъжкият Кодж е също испанска птица, пусната в Котленската планина от екипа на ФДФФ. След травма на крилото е уловен и рехабилитиран в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. В Кресненския пролом е от 2013 г. В крайна сметка съдбата отвежда Кодж в Центъра за диви животни в Ракитна в една клетка със Сание. Резултатът е първото снесено яйце от двойка белоглави лешояди у нас.

Екипът на ФДФФ се надява да се излюпи успешно и първото малко, което да полети над Кресненския пролом.
От: БТА

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*