Водолюбивите птици в Шуменско са намалели с четвърт спрямо мината година

Видовото разнообразие на водолюбивите птици в Шуменско през тази година е по-малко в сравнение с 2015-а. Същото е установено и по отношение на числеността им. Това е констатирано при 40-ото среднозимно преброяване на зимуващите водолюбиви птици в региона, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите.

canada-geese-348290_960_720

При обход на язовирите „Тича“ (област Шумен) и „Съединение“, „Фисека“ и „Ястребино“ (в област Търговище) са преброени общо 3307 птици от 24 вида. През миналата година на същите места е имало 4799 птици от 42 вида, уточняват от РИОСВ. От екоинспекцията допълват, че видовото разнообразие на птиците е наблюдавано основно на яз. „Тича“, тъй като другите три водоема са били полузамръзнали.

Преброяването на птиците е извършено на 15 и 16 януари от експерти на екоинспекцията в Шумен, от представители на Българското дружество за защита на птиците и на Българската орнитологична централа, отбелязват от РИОСВ.

В международен мащаб преброяването на зимуващи водолюбиви птици се прави от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, включващо близо 15 000 експерти и доброволци. То дава оценка за състоянието на популациите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където те зимуват. Преброяването се извършва в повече от 100 страни и включва около 25 000 влажни зони, допълват от РИОСВ-Шумен.

От: БТА

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*