Символичен е броят на електрическите возила у нас за 2015 г.

Броят на електрическите превозни средства у нас през 2015 година е символичен, разкрива статистика на Индустриален клъстер Електромобили (ИКЕМ), които се основават на официални данни от Пътна полиция.

electric-car-734573_1280-600x522

Към края на октомври 2015 г. в България са регистрирани електрически ЕПС, както следва:

Мотопеди – 31бр. ;

Мотоциклети – 22 бр. ;

Триколесни – 3 бр. ;

Четириколесни – 94 бр.

Всичко – 444 бр. или 0.27% от общия брой мотоциклети в България;

Леки автомобили – 134 бр.;

Товарни автомобили – 34 бр.;

Автобуси – 2 бр.

Всичко автомобили – 170 бр. или 0.0047% от общия брой автомобили в България.

Водородни ЕПС към края на 2015 г. няма регистрирани в България.

Пазарът на електромоби в България на този етап е много малък, категорични са от ИКЕМ. Единичните продажби са движени само от PR съображения. Липсата на платежоспособно търсене, субсидии и зарядна инфраструктура лишава продажбите им от друга мотивация; технологията е млада и навлизането й е възможно само с държавна подкрепа – тя е основният двигател на световното електромобилно потребление в този му ранен етап.

Практиката показва, че намесата на държавата чрез различни видове стимули дава добри резултати. Образец в това отношение е Норвегия, където нулевоемисийните коли отчитат 17,1% от новите регистрации на автомобили през миналата година. Там собствениците на екологично чисти коли се ползват от данъчни облекчения, право да се движат в лентите на градския транспорт, безплатно паркиране в граските центрове и др.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*